如果「埔平」係個家!?……│李玉成

如果你當「埔平」係一個家,可能你要問:

點先為之一家人?中國人講血緣,我哋其實一樣,都有血緣,都因為主耶穌寶血救贖,成為哥哥、姐姐、弟弟、妹妹。

點先為之一家人?有時姓氏都係一種代表,好似佛教徒,削髮為僧後,身份證都會改姓「釋」。咁基督徒姓乜?以前啲人以分封土地做姓氏,如果神將天國歸俾我哋,我哋就係「天」家嘅一份子,記住認祖歸宗呀!

一家之主係邊個?當然係最大嗰個爸爸(天父)啦!記住佢話曬事,當然訴苦都可以搵佢,佢會揹起成頭家,但都要仔女聽聽話話!

有冇家訓?有,66卷,好好讀熟。

家務邊個做?梗係屋企人一齊做,大家分擔,不過最好先知邊個專啲乜先,配搭起嚟,屋企就更加井井有條。

家用邊個俾?有做嘢都應該俾,不過有難處都要出聲,最好有多俾多,少嘅就做好本份,以致屋企除咗交喥費用,都可以有餘錢聯誼鄰里,等佢哋認識「天」家。放心,爸爸會包底。

外嫁女、外娶仔?我估屋企人,都想佢哋咁上下有機會回娘家、回夫家一下,吹吹水,談談情,再彼此支持、撐一撐。

有乜家規?

  • 家規所定,係以家訓做基本原則。
  • 叫得屋企人,就唔應該係陌生人,多啲機會去同其他屋企人傾偈,增進感情。
  • 家人無隔夜仇,有乜嘢都應該溝通,互相認錯原諒。
  • 做大佬、大姐嘅,唔可以大曬,都要同細佬妹溝通。但細佬妹如果無意見,亦要信任尊重有經驗大佬、大姐嘅決定。
  • 屋企絕對好客,兄弟姊妹可以多啲帶朋友返嚟。
  • 屋企唔係酒店,唔好自入自出,鐘意先出現。
  • 當有時發現屋企有令你失望時,唔好離家出走就算,要同爸爸商量,點樣重建家庭先重要。

可能仲有嘢問,不過問到呢喥,我諗你開始要行動,嘗試做好一個家人嘅本份,跟住一路做一路再問。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

Create a website or blog at WordPress.com

向上 ↑

%d 位部落客按了讚: